Gratis verzending vanaf 25,- in NL & BE |

Voor 16.00u besteld, morgen in huis*

0
  • No products in the cart.
 
0
  • No products in the cart.
 
0
  • No products in the cart.
 

7 tips om van je slechte adem af te komen

PROTEKX > Gezondheid  > 7 tips om van je slechte adem af te komen

7 tips om van je slechte adem af te komen

We hebben er allemaal weleens last van: een slechte adem. Een slechte adem kan erg vervelend zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen in je omgeving. Veel mensen hebben namelijk zelf niet door dat ze een slechte adem hebben. Een slechte adem kan voorkomen op alle leeftijden, ook bij kinderen, en met het stijgen van de jaren neemt de frequentie toe. Het hebben van een slechte adem kan verschillende redenen hebben. Vaak is het ook een combinatie van meerdere redenen. Redenen van een slechte adem kunnen onder andere zijn:

  1. Tongbacteriën
  2. Ontsteking aan de tanden en tandvlees
  3. Bepaalde voedsel, zoals koolsoorten, koffie en bepaalde kruiden
  4. Het niet voldoende schoonmaken van je tanden en tong
  5. Ziektes, zoals nierziektes, leveraandoening, diabetes, ontsteking aan de keelamandelen etc.
  6. Roken
  7. Alcohol
  8. Een droge mond

 

In dit artikel delen we 7 tips waarmee jij van je slechte adem kan afkomen.

 

Tip 1: Maak je tong schoon

Tandenpoetsen dat doen we vrijwel iedere dag, maar we vergeten de belangrijkste boosdoener bij een slechte adem: tongbacteriën. Het schoonmaken van de tong is een belangrijke aamvulling op de basiszorg van de mond. Tongbacterien hechten zich eenvoudig aan het oppervlak van de tong en veroorzaken nare geurtjes, maar ook bijvoorbeeld tandplak. Door de tong iedere dag schoon te maken, reduceer je een slechte adem en bevorder je de mond- en tonghygiëne. Het is raadzaam om de tong niet met een tandenborstel schoon te maken, maar met een tongschraper. Wanneer je gebruik maakt van een tandenborstel zullen de tongbacteriën zich verplaatsen naar de haartjes van de tandenborstel. Daarnaast ervaren velen kotsneigingen door een tandenborstel te gebruiken bij het schoonmaken van de tong. Gebruik een tongschraper. De PROTEKX UltraCare Herbruikbare Tongschrapers zijn speciaal met mondhygiënisten ontwikkeld voor een optimale tongverzorging. Door het metalen oppervlak zullen bacteriën zich niet aan het voorwerp hechten. De tongschrapers zijn duurzaam, eenvoudig schoon te maken onder de kraan en verminderen bij dagelijks gebruik aanzienlijk tongaanslag en -bacteriën.

Beste tongschrapers

PROTEKX UltraCare – Herbruikbare Tongschrapers – Valuepack

 

Tip 2: Poets minimaal 2 keer per dag je tanden

Zorg dat je minimaal 2 keer per dag (s’ochtends en s’avonds) 2 minuten je tanden poetst. Maar doe dit niet meer dan 3 keer per dag. Door je hieraan te houden, reduceer je de mate van tandplak dat bacteriën veroorzaakt waarvan je een slechte adem krijgt. Probeer in je ochtend- en avondroutine 2 minuten tandenpoetsen aan te houden en merkt een verbetering. Gebruik een tandenborstel die voor jou het beste werkt. Bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Het is van belang dat je bij het poetsen niet je tandvlees beschadigd waardoor weer door wondjes bacteriën kunnen ontstaan die een slechte adem vorderen.

 

Oral-B Pro 2 2500 - Elektrische Tandenborstel

Oral-B Pro 2 2500 – Elektrische Tandenborstel

 

Tip 3: Maak ook tussen je tanden schoon

Tussen de tanden goed schoonmaken, is lastig door enkel je tanden te poetsen. Het is belangrijk om tussen de tanden schoon te maken met een tandenstoker of flosdraad. Tussen je tanden blijven vaak etensresten zitten en tandplak. Gebruik je flosdraad doe dit dan voorzicht en doe dit door alle kiertjes tussen de tanden en kiezen. Gebruik je tandenstokers, dan zijn driehoekige tandenstokers vaak fijn in gebruik. Maak de tandenstoker een beetje vochtig. Je zal merken dat het dan soepeler te gebruiken is.

 

Jordan Tandenstokers

Jordan Tandenstokers – Extra Thin

 

Tip 4: Gebruik de juiste mondhygiëne producten

Er zijn ontzettend veel verschillende mondzorgproducten op de markt waaruit je kunt kiezen. Het is van belang dat je het juiste product kiest wat enerzijds slechte adem reduceert en anderzijds geschikt is voor je totale mondverzorging. Als we kijken naar tandpasta, dan is het raadzaam om te kiezen voor tandpasta waar fluoride in zit. Dankzij de antibacteriële werking heeft het middel een effectieve werking op ontstoken tandvlees. Let bij het kiezen van een tandpasta erop dat je een tandpasta kiest zonder sodium lauryl sulfate (SLS), limonene, zinc oxide (ci77947), titanium dioxide, triclosan en PEG-40. Kies een fluoridetandpasta wat voor jou ook een goede smaak heeft, zodat tandenpoetsen prettig blijft. Nadat de tanden zijn gepoetst met de juiste tandpasta en de tong is geschraapt met een tongschraper, is het raadzaam om mondspoeling (ook wel mondwater genoemd) te gebruiken. Mondspoeling geeft een frisse smaak in de mond, maar is een toevoeging om slechte adem te reduceren. Het is dus niet zo dat mondspoeling slechte adem helemaal verwijdert en dat het een vervanging is van tandenpoetsen of de tong schrapen.

 

Oral B tandpasta

Oral-B – Fluoridetandpasta

 

Tip 5: Eet niet dagelijks geurende voedsel

Je zal vast en zeker gemerkt hebben dat bepaalde voedsel slechte adem veroorzaakt. Een avondje naar een Grieks restaurant of het drinken van een kopje koffie veroorzaakt een slechte adem. Het is raadzaam om voedsel dat slechte adem veroorzaakt met mate te eten. Denk aan knoflook, rauwe uien, koolsoorten, koffie, thee, kerriekruiden en andere specerijen. Maar ook suikers zijn een boosdoener. Slechte bacteriën in je mond vermenigvuldigen zich snel in een suikerrijke omgeving. Daarnaast is het raadzaam om de tanden te poetsen, tanden te stokeren en de tong te schrapen direct na het eten van geurende voedsel.

 

Tip 6: Ga regelmatig naar de tandarts

Door bovenstaande tips uit te voeren, zorg je aanzienlijk voor een verbetering van je mondhygiëne en het verminderen van een slechte adem. Maar het is zeer zeker verstandig om minimaal 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een uitgebreide controle. Merk je dat je slechte adem blijft, nadat je bovenstaande tips hebt uitgevoerd, dan is het raadzaam om te laten controleren of je bijvoorbeeld geen ontstekingen hebt. Het kan ook zijn dat de tandarts je doorverwijst naar een huisarts, omdat er meer aan de hand is en de huisarts je hiervoor moet behandelen.

 

Tip 7: Ga ook naar de mondhygiënist

Naast het zien van een tandarts, is het ook raadzaam om minstens 1 keer per jaar een mondhygiënist te bezoeken. Een mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen en heeft als taak om nieuwe problemen te voorkomen. De tandarts repareert en de mondhygiënist voorkomt.

 

Heb ik een slechte adem?

Zoals eerder benoemd hebben veel mensen niet in de gaten dat ze slechte adem hebben. Dat is ook niet vreemd, want onze hersenen filteren bekende luchtjes weg. Dit betekent dat vooral anderen je echte adem kunnen ruiken. Vaak proberen we door in ons handpalm te blazen te achterhalen of we een slechte adem hebben, maar helaas moeten we je teleurstellen dat dit niet effectief is. Wil je weten of je een slechte adem hebt? Lik dan simpelweg de rug van je hand en laat het even drogen. Ruik dan eraan. Ruikt het vies, dan betekent dit dat je adem ook niet fris ruikt.