Gratis verzending vanaf 25,- in NL & BE |

Voor 16.00u besteld, morgen in huis*

0
 • No products in the cart.
 
0
 • No products in the cart.
 
0
 • No products in the cart.
 

Mijn auto of motor is gestolen. Wat nu?

PROTEKX > Kennisbank  > Mijn auto of motor is gestolen. Wat nu?
Autodiefstal

Mijn auto of motor is gestolen. Wat nu?

Is je auto of motor gestolen? Lees in dit artikel welke stappen je dient te volgen bij diefstal van je auto of motor.

 

1. Doe aangifte bij de politie

Het is raadzaam om aangifte te doen direct bij het waarnemen van diefstal van je auto of motor. Aangifte doe je telefonisch bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Het nummer is 088 – 00 87 444. Dit nummer is de hele week bereikbaar tussen 07.00 en 17.00 uur. Houd bij het bellen van dit loket je rijbewijs, je kentekenbewijs en je verzekeringspapieren bij de hand. Bel dit nummer niet voor een aangifte van diefstal van brom- of snorfietsen. Aangifte voor brom- of snorfietsen kun je hier doen.

 

Wanneer je aangifte hebt gedaan, hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen en ben je niet aansprakelijk voor eventuele schade die de dief veroorzaakt.

 

Is je voertuig in het buitenland gestolen? Doe dan aangifte bij de politie in de plaats waar je voertuig gestolen is. Zorg dat je de aangifte bewaart, want dit is nodig wanneer je in Nederland de diefstal ook meldt.

 

2. Licht je verzekeraar in

Meld de diefstal bij je autoverzekeraar. Doe dit ook als je niet tegen diefstal verzekerd bent. Bij een WA-verzekering dekt de verzekeraar geen diefstal. Bij een Beperkt Casco en Allriskverzekering is dit wel het geval. Je ontvangt van de verzekeraar formulieren die je dient in te vullen. In vele gevallen is ook een bewijs van aangifte bij de politie noodzakelijk om mee te sturen. Het is goed om te onthouden dat de meeste verzekeraars een wachtperiode van 30 dagen hebben. Binnen 30 dagen komt het vaak voor dat een auto of motor wordt teruggevonden.

 

3. Voorkom auto- of motordiefstal

Diefstal van je voertuig is een erg vervelende situatie en gevoel. Vaak denk je er niet bewust over na, maar er zijn een aantal tips die je kunt uitvoeren om auto- of motordiefstal te voorkomen (of tenminste lastiger te maken). Hieronder lees je een 10 tips:

 

 1. Heb je een auto of motor met een Keyless Go en Entry systeem? Zorg dan ervoor dat je de auto- en motorsleutel (ook de reservesleutel) altijd in een RFID blocking autosleutelhoes stopt wanneer je niet in de buurt van je voertuig bent. Hiervoor kun je de PROTEKX autosleutelbeschermhoezen gebruiken.
 2. Parkeer op veilige plekken waar bij voorkeur goede verlichting aanwezig is.
 3. Controleer altijd of het voertuig op slot is.
 4. Verwijder de afdruk van je navigatiesysteem op de voorruit.
 5. Zorg ervoor dat er geen (waardevolle) objecten in de auto liggen. Wil je toch bepaalde spullen in de auto laten liggen? Plaats deze dan in de kofferbak uit het zicht.
 6. Laat ook geen telefoonopladers in de auto liggen. Geef niet de indruk dat er mogelijke dure spullen aanwezig zijn.
 7. Schakel apparaten, zoals laptops, tablets en andere apparaten met een bluetooth-signaal uit. Hierdoor kunnen autodieven geen signalen detecteren.
 8. Plaats een alarmsysteem bij voorkeur met videobewaking.
 9. Gebruik goede sloten voor je motor en maak je motor vast aan speciale motorpaal.
 10. Installeer een gps-tracker. Dit voorkomt autodiefstal niet, maar helpt wel bij het sneller terugvinden van het voertuig.