Gratis verzending vanaf 25,- in NL & BE |

Voor 16.00u besteld, morgen in huis*

0
  • No products in the cart.
 
0
  • No products in the cart.
 
0
  • No products in the cart.
 

Dit moet u weten over Sleutelloze Startsystemen

PROTEKX > Kennisbank  > Dit moet u weten over Sleutelloze Startsystemen

Dit moet u weten over Sleutelloze Startsystemen

We leven in een tijdperk waarin gemak koning is. En een automobielvoorziening die aan populariteit wint, is het sleutelloze startsysteem (ook wel bekend als keyless go). Met deze functie kunt u de motor van uw auto starten zonder te zoeken naar een sleutel in uw zak of tas.

 

Keyless startsystemen verschenen voor het eerst op auto’s in de late jaren 90 en zoals vele technische en gemaksfuncties, waren ze aanvankelijk alleen beschikbaar op luxe modellen en andere high-end voertuigen. De Mercedes Benz S-Klasse wordt algemeen erkend als de eerste in massa geproduceerde auto met het sleutelloze startsysteem, gevolgd door modellen van Acura, Cadillac, Lexus en Rolls-Royce.

 

Maar hoe werkt het sleutelloze startsysteem? Is het nodig? En, misschien nog belangrijker, is er een keerzijde van deze technologie?

 

Hoe werkt het sleutelloze startsysteem?

Auto’s met een sleutelloos startsysteem worden geleverd met een autosleutel die u in uw zak, tas, koffer of ergens in de buurt van de ontvanger in het voertuig kunt opbergen. De autosleutel verzendt een uniek laagfrequent signaal naar het computersysteem van de auto, dat vervolgens bevestigt dat het juiste signaal is verzonden en waarmee u op een knop op het dashboard of de console kunt drukken om de motor te starten. Het uitschakelen van de motor is net zo probleemloos: druk eenvoudig op de start/ stop-knop. De meeste systemen hebben ook een sleutelloze toegang (ook wel bekend als keyless entry), zodat u de auto kunt openen zonder een sleutel in een slot te hoeven steken of op een knop van de autosleutel te drukken.

 

Hoewel een sleutelloos startsysteem op grote schaal beschikbaar is geworden, zelfs op betaalbare voertuigen, hebben deze systemen nog niet de status van automotive-noodzaak bereikt, net als elektrische ruiten en deursloten. Toch is de gemaksfactor een verkoopargument voor veel autokopers.

 

Veiligheidsmaatregelen

Sleutelloze startsystemen bevatten beveiligingen om ervoor te zorgen dat uw auto niet op het verkeerde moment tot leven komt. Veiligheidscontroles vóór het starten door de computer van de auto zorgen ervoor dat de auto in de parkeerstand moet staan en dat uw voet op de rem dient te staan, voordat u de motor kunt starten. Voor extra verzekering moet u bij sommige auto’s een schakelaar indrukken of draaien voordat u op de startknop drukt. En in de meeste gevallen moet de sleutelhanger zich in het voertuig bevinden om de motor te laten draaien.

 

Sleutelloze startsystemen maken het ook moeilijker om uw sleutels in de auto te laten liggen met het probleem dat de auto niet meer open gaat. Sommige systemen zijn slim genoeg om de deuren niet te vergrendelen als u om een ​​of andere reden de autosleutel in het voertuig of in de bagageruimte laat. Anderen sturen een geluidssignaal als u probeert een deur te sluiten met de autosleutel nog binnen.

 

En als de batterij van de autosleutel leegraakt terwijl u niet thuis bent, hebben de meeste systemen u gedekt, hoewel de aanpak varieert onder autofabrikanten. De meest gebruikelijke oplossing is ontgrendeling op afstand via de noodhulpdienst van de fabrikant. Wanneer u belt, kan een vertegenwoordiger een signaal verzenden om uw autodeuren te ontgrendelen en het startsysteem te activeren. Andere autofabrikanten bieden een noodhulpprogramma voor pech onderweg dat een technicus zal sturen om u te redden. En sommige systemen hebben zelfs een verborgen sleutel die uit de autosleutel springt om de deur te ontgrendelen. De sleutel kan vervolgens in een noodpoort worden gestoken om de auto te starten.

 

De problemen met sleutelloze startsystemen

Helaas zijn er een aantal onverwachte en soms tragische gevaren geweest die verband houden met sleutelloze startsystemen. En hoewel autofabrikanten maatregelen nemen om deze problemen aan te pakken, moet u zich bewust zijn van de mogelijke nadelen van deze systemen.

 

Met sleutelloze startsystemen en in het licht van de uitzonderlijk stille motoren van vandaag, is het niet moeilijk om te vergeten om de motor uit te zetten wanneer u uw auto verlaat. Het komt voor dat mensen overlijden aan koolmonoxidevergiftiging, nadat ze een auto hadden achtergelaten in een afgesloten garage die aan een huis was bevestigd, en vele anderen hebben ziekte en letsel opgelopen.

 

Veel mensen zijn ook gewond geraakt of hebben schade opgelopen als gevolg van het uitstappen van een voertuig zonder de transmissie eerst de parkeerstand te zetten. Met een zacht lopende motor en geen sleutel om uit te schakelen, kunnen bestuurders onbedoeld uit de auto stappen terwijl deze in de versnelling staat, waardoor de auto naar voren kan rijden, de bestuurder mee kan slepen en mogelijk tegen een ander voertuig, muur of ander obstakel botst.

 

U moet er ook rekening mee houden dat voertuigen met sleutelloze startsystemen kwetsbaarder kunnen zijn voor hacking dan voertuigen met conventionele startsystemen. Onderzoeksteams hebben aangetoond dat het met de juiste apparatuur mogelijk is om het radiosignaal van een sleutelloze autosleutel te “vangen” en dat signaal te gebruiken om de auto te openen en zelfs te starten. Dit soort diefstal is veel gecompliceerder dan een raam kapot slaan, maar sommige vastberaden en technisch scherpzinnige dieven breken op grote schaal in op een dergelijke manier.

 

Wat wordt er gedaan?

Autofabrikanten hebben op de problemen van sleutelloze startsystemen gereageerd door verschillende oplossingen te implementeren. Sommige modellen laten een alarm horen, door de claxon te toeteren of een alarm te activeren, als de autosleutel uit het voertuig wordt verwijderd, terwijl de motor stationair draait. Sommige voertuigen zijn uitgerust met apparaten die hun transmissies automatisch naar het park verplaatsen wanneer een deur opengaat. En een paar systemen zullen de motor automatisch uitschakelen als deze langer dan een gespecificeerde tijd stationair blijft.

 

De Kiwa heeft verschillende verordeningen voorgesteld die sommige van deze soorten veiligheidskenmerken verplicht zouden maken voor alle sleutelloze startsystemen, maar tot op heden zijn er geen wetgevingen vanuit de Overheid ingesteld. In de tussentijd zeggen autofabrikanten dat ze bezig zijn om vrijwillig nieuwe manieren te ontwikkelen om het publiek te beschermen tegen de mogelijke gevaren van Keyless entry en Keyless go.

 

Hoe uzelf beschermen?

Allereerst is het belangrijk om de gebruikershandleiding aandachtig door te lezen om er zeker van te zijn dat u weet hoe u het sleutelloze startsysteem van uw voertuig correct kunt bedienen. Het is ook van essentieel belang om goede bestuurdersgewoonten te ontwikkelen, zoals ervoor zorgen dat uw auto in het park staat en de motor is uitgeschakeld voordat u uit het voertuig vertrekt. Bekijk ook video’s voor veiligheid bij het leven met sleutelloze startsystemen.